aug 12 2013

A külföldön lévő Politikusok visszatérhetnek Bissau-Guineába, ahol “nyugalom és béke van” – mondta az ENSZ-megbízottja

Ramos-Horta-fala-à-imprensa-depois-da-audiência-com-PRT-Manuel-Serifo-Nhamajo-e1371128769696Ramos Horta beszél a médiának miután a találkozott Manuel Serifo Nhamajo-val, az átmeneti köztársaság Elnökével (PRT(ÁKE)).

Bissau (Lusa, augusztus 9., 2013) – Ramos Horta az ENSZ különleges megbízottjának, a Lusának Bissau-Guineában elmondta, hogy “béke” van az országban. Minden Guineai állampolgár, aki külföldön van “politikai okokból “, visszatérhetnek az ország területére.

Ramos Horta így kommentálta Carlos Gomes Junior miniszterelnök döntését,  akit elűzött a 2012. áprilisában lévő puccs. Szerdán bejelentette Lisszabonban, hogy szeretne visszatérni Bissau-Guineába és jelöltetni magát az Köztársaság elnökségére.

“Nézd meg az összes Bissau-Guineai polgárt, akik a szétszórva élnek a világban politikai okokból az összefüggő múltbeli események miatt, most lehetőségük van visszatérni!” – mondta Ramos Horta.

” a XXI. században vagyunk,” tette hozzá, hangsúlyozva, hogy “minden olyan Guineai állampolgár, aki külföldön él, képesnek kell lennie a politikai, társadalmi és humanitárius közéletben való részvételben: illik most mindenkinek, hogy meghozza ezt a döntést.”

Az ENSZ-megbízottja szerint, az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ) arra törekedett, hogy “megteremtse a béke feltételeket, a kölcsönös elfogadást és befogadást, hogy minden guineai úgy érezze, hogy része van a társadalomban és a politikai projektben.”

Megkérdezte Lusa a miniszterelnök visszatérésének személyi biztonsági feltételeit. Ramos-Horta így felelt:… “nem érez semmiféle nyugalomat fenyegető helyzetet, ami veszélyeztetne bárkit. Itt élek (Bissauban) hét hónapja, és nem érzem a legkisebb veszélyt sem, ami veszélyeztetné bárkinek a nyugalmát. Bissau-Guinea egy békés ország. Amióta megérkeztem nem volt bűnözés és nem észleltem súlyos emberi jogi jogsértéseket sem.”

Bissau-Guineában átmeneti időszak van jelenleg a tavalyi április 12.-i államcsíny óta, ami eltávolította a megválasztott kormányt.

Az ideiglenes elnök Raimundo Pereira (aki tartotta az elhunyt, Malam Bacai Sanha választatott elnök pozícióját, ), és a miniszterelnök, Carlos Gomes Junior, azóta Portugáliában vannak száműzetésben.

Tavaly májusában létrehoztak egy átmeneti kormányt, hogy vezessék az országot a választásokig, melyet le kellett volna bonyolítani egy éven belül. Több folyamat is késik amiatt, hogy az átmeneti időszakot meghosszabbították ez év végéig.

Általános Választások: (elnöki és törvényhozási) tervek szerint november 24.-ére van kitűzve. Ismert a három jelölt az elnöki posztra: Carlos Gomes Junior, a Portugál Nyelvű Országok Közösségének korábbi főigazgatója, Helder Vaz, és a volt oktatási miniszter, Tcherno Djaló.