nov 25 2013

“Bissau-Guinea már nem jelenti a kábítószer-kereskedelem útvonal tranzit pontját ” – Mondta José Ramos-Horta Az ENSZ képviselője Bissau Guineában

Bissau (GBissau.com november 23. 2013)

Az elmúlt tizenkét (12) hónapban Bissau-Guinea már nem fontos tranzit pontja a Latin-Amerikából származó kábítószerek Európa felé – állította az ENSZ különleges képviselője Bissau-Guineában, egy exkluzív interjújában  GBissau.com.-mal

José Ramos-Horta szerint, a kábítószer-kereskedők mozgása Bissau-Guineában jelentős mértékben csökkent az elmúlt kilenc (9) hónapban. “Minden információ arra utal, hogy drasztikusan csökken a  kábítószer-kereskedelem Bissau-Guineában. A tranzit pontot át rakták a kistérség más országaiba , “mondta a Bissau-guineai ENSZ-misszió vezetője.

Ramos  Horta szerint , több oka van, hogy csökkent Bissau-Guinea  bevonása a kábítószer-kereskedelembe . A legvalószínűbb okok talán ” a Bissau-guineai  probléma  nyilvánosságra kerülése, valamint az amerikai akció miatt” amelynek eredményeként letartóztatták  a guineai haditengerészet korábbi vezetőjét,  Na Tchuto-t, illetve a nagy nemzeti pánik , amit Bubo Na Tchuto letartóztatása okozott kábítószer kereskedelmi váddal. Ugyanez a művelet, okozott komoly pszichológiai elrettentést is, és nem csak az országban, hanem az egész térségben.

Ennek ellenére Ramos – Horta megfigyelése szerint, ” a probléma továbbra is fennáll ” de kisebb mértékben.

Ez nem jelenti azt, hogy csak a katonai elit, hanem más közvetítők is voltak, katonai és polgári személyek, de messze elmarad attól a ponttól, hogy azt mondhatják, Bissau-Guinea egy narkóállam. Ez abszurd gondolat, mert a narkóállam meghatározása feltételezhetően az, hogy az államot a kábítószer pénzből finanszírozzák.

Megtagadta a narkoállám létezését” – bár elismeri, hogy létezik a “tiltott, és az illegális kábítószer-üzlet” – Ramos-Horta egy egyszerű magyarázatot adott erre: “Nincs olyan katonai vagy polgári kábítószer-kereskedő, aki mindezen kockázatok után átadja a  bevételt az államnak. Ennek nincs semmi értelme. Ezért a narkoállam kifejezésnek semmi értelme.”

Az ENSZ-képviselő elismeri a Bissau-guineai nemzeti hatóságok erőfeszítéseit a kábítószer-kereskedelem ellen. Amióta megérkeztem, voltak rohamok, lehallgatások, letartóztatások kábítószerrel ügyekkel kapcsolatosan. Brazíliából érkeztek, tranzitban Lisszabonba. Hordták a gyomrukban, a belükben, ahogy érkeznek a bissaui repűlőtérre, és az ügynökök észlelik és letartóztatják őket. Most is sokan vannak letartóztatás alatt. “mondta Ramos-Horta.

A hatóságok erőfeszítései ellenére mindig létezik a megfelelő felszerelés hiánya, hogy felderítsék a hajókat, amik rakodnak az Atlanti-óceánban” figyelmeztetett Ramos-Horta.

Ramos Horta célja, hogy tartson különböző diplomáciai kapcsolatokat ezekkel a nemzetközi szervezetekkel, az EU és az USA hatóságaival, hogy meggyőzze Őket, támogassák Bissau-Guineát a  kábítószer-kereskedelem elleni küzdelemben.

Ramos Horta szerint “az országok, mint az Egyesült Államok , az Egyesült Királyság és Franciaország, támogatniuk kellene a nemzeti hatóságokat a felderítés kapacitásának bővítésével és a kábítószer-kereskedelem megakadályozásával,  ami érkezik Latin-Amerikából  mind a légi , mind a tengeri úton. ”

Ramos Horta nézőpontja szerint  “nem elég kritizálni, és feketelistára tenni Bissau-Guineát, és követelni Tőlük, miközben szankciókat alkalmaznak és nem  adnak lehetőségeket és felszereléseket. Tanácsoltam nekik, hogy legyenek pragmatikusak, következetesek és legyen nemzetközi jelenlét, igazságügyi rendőrség és tengeri rendőrség a hatóságoknál, hogy lehessen nagyobb kapacitásuk, tudják jobban teljesíteni a kötelezettségüket .”

Végül , José Ramos Horta beszélt az egykori haditengerészet vezetőjéről,  aki jelenleg  tárgyalásra vár egy amerikai szövetségi bíróságnál . Ramos Horta hisz abban, hogy Na Tchuto-t  teljes méltányossággal fogják megítélni  az amerikai hatóságok .

Miközben az egész ország várja a végső kimenetelét  Bubo Na Tchuto ügyének, Ramos-Horta mondta a GBissau.com-nak, hogy “Ő, mint aki jött  egy kis szegény országból, mint  Kelet-Timor, és aki ismeri Bissau-Guinea  teljes történetét és a PAIGC,-t, szomorú vagyok most , mint egy igazi Bissau-guineai, tudva, hogy egy szabadságharcos van az amerikai börtönben.

A Bubo Na Tchuto ügy előzetes szakaszban van. Ramos Horta kifejezi reményét, szimpátiával beszél a régi Bissau-guineai katonáról: “Remélem, hogy egyszer majd ő is visszatér hazájába és újra normális életet él a családjával etnikai hovatartozása szerint végre az országban. “