szept 19 2013

ENSZ: Bissau-Guinea részt vesz a legmagasabb ENSZ közgyűlésen

ONU

Bissau (Rádio Difusão Naciona-RDN, 17 de Setembro de 2013)  Bissau-Guinea részt vesz az ENSZ legmagasabb szintű közgyűlésén e hónap 26.-án New Yorkban. Bissau-Guinea átmeneti kormánya erős üzenet készített – mondta kedden a külügyminiszter.

Egy interjúban Fernando Delfim da Silva elismerte, hogy ez nem normális, de biztos, hogy az átmeneti hatóság elmagyarázza az ENSZ-nek az ország realitásait.

“Az időzítés nem túl jó, de lesz egy normális képviselete a legmagasabb szinten a köztársasági elnök. A jövő az Isten kezében van, de a mi oldalunkon. Hogy az ENSZ fogadott minket, az nagy előny, lehetőséget kapva arra, hogy beszéljünk országunk helyzetéről. ” -mondta.

“Ezért eddig a pillanatig nincs meglepetés, nincs váratlan demoralizáció. Egy erős üzenet, elsősorban azért, mert a Nemzeti Országgyűlés megkezdte teljes mértékű működését, az Országgyűlés az egyetlen szerv, melyet a Guineai nép választott, ezzel megerősítve az átmeneti politikát. Ezért a Közgyűlés felülvizsgálta és jóváhagyta az átmeneti politikai megállapodást. Ebből a szempontból ratifikálta az átmeneti politikát és a Közgyűlés jóváhagyta a kormány költségvetési programját. Ez azt jelenti, hogy a kormány törvényesítette “-mondta még Delfim da Silva külügyminiszter.

A miniszter azt mondta, hogy annak ellenére, hogy van akarat, de az ország anyagilag nem engedheti meg magának, hogy az általános választásokat novemberben tartsák , mivel szükséges a nemzetközi partnerek támogatása.

“Mindenki tudja, hogy Bissau-Guinea nem tudja a választásokat belső forrásokból fedezni. Ezért a Biztonsági Tanács most azt kérdezi, hogy a nemzetközi közösség finanszírozza-e a választási folyamatokat.”

ENSZ épület New York, USA

Edifício-das-Nações-Unidas-em-Nova-Iorque-EUA-620x413

“A Biztonsági Tanács jóváhagyta a két alapvető szervezet – az ECOWAS és a köztársasági elnök – döntését. Az országunk teljes tagja az ECOWAS-nak. Serifo Nhamadjo, köztársasági elnök, teljes jogú tagja az ECOWAS csúcstalálkozójának. Az ECOWAS kitűzte az átmeneti kormányzás végét ez év decemberéig. A köztársasági elnök kitűzte a választások időpontját november 24.-ére, amely továbbra is érvényben van” – mondta.

“Most hiányzik még az a technikai szint, amely lehetővé teszi a választások feltételeit,” -jegyezte meg hozzátéve, idézem, “mi számítunk maximálisan ECOWAS támogatására. Mert ami történik Bissau-Guineában az kihívást jelent a guineai embereknek, de ez egy kihívás ECOWAS-nak is a szubszidiaritás elve miatt. Ez azt jelenti, hogy a Biztonsági Tanács átadta az ECOWAS-nak előre a folyamatot. Ezért a kistérségi szervezet, amely legközelebb van a problémához, a probléma forrásához, ez a kistérségi delegáció vállaljon nagyobb szerepet. A Biztonsági Tanács jóváhagyta az ECOWAS-nak ama hajlandóságát, azaz, hogy a Kistérségi Bizottság (ECOWAS) kísérje az átmeneti időszakot. Ezért az ECOWAS nem a probléma, hanem a megoldás része.