Return to Gazdaság

Gazdasági elemzés 2013.

Írta: African Economic Outlook július 2-án 2013-ban.

Mezőgazdaság, erdészet, halászat és az állattenyésztés járult hozzá a GDP 45,1% növekedéséhez 2012-ben.

A szekunder gazdasági szektor, amely magában foglalja a termelő iparágakat, a kézművességet, a villamos energia-, gáz-és vízellátást, valamint az építőipart, a számolt időszakban 12,4%,-os növekedést hozott. A harmadik gazdasági szektor, elsősorban a kereskedelem, 42,5%. növekedést eredményezett, annak ellenére, hogy az ország nagy gazdasági potenciállal rendelkezik. A természeti erőforrások, felhasználása, az alacsony technikai fejlettségi szint miatt, a néhány meglehetősen vonzó gazdasági ágazatokat a visszatérő politikai instabilitás hátráltatja ebben az irányban.

Mezőgazdaságban és halászatban, a népesség mintegy 72,4%-a dolgozik. Alig fejlett kezdetleges technológiával a 2010-es felmérés szerint, (ILAP 2).

Bányászat ​​és turizmus ígéretes ágazatok. A kormányzat 1997 erőfeszítéseket tett, hogy aláírja a szerződéseket a külföldi és a helyi cégekkel. Csekély előrelépést jelentett, mert a szerződéseket szisztematikusan megsértették a cégek, a gyenge jogi háttér intézményi struktúra miatt.  1998 óta, a társadalmi és a politikai nyugtalanság is gyengítette a gazdasági fejlődés lehetőségeit.

Mezőgazdasági ágazat nagy potenciállal rendelkezik éghajlati és a talajadottságok miatt.

Főbb termények (kesudió, földimogyoró és a gyapot), a különféle gyümölcsök, zöldségfélék és a gumós termények.

Az ország több mint 300 000 hektárnyi föld területe alkalmas rizstermesztésre, a területet növelik, de továbbra is  élelmiszer behozatalra szorul az ország.  A rizs termelés 2010-ben csak a fél ország szükségleteit tudta fedezni. A gazdasági termelés nem túl változatos.  Elsősorban a kesudió, a fő export cikk, amely 2012-ben volt, 87,7% – XOF 74300000000 (CFA frank BCEAO). A teljes éves export XOF 84700000000-ból.

A mezőgazdasági minisztérium arról számolt be, hogy 2012/13 aratási időszak, jobb lesz, mit az előző szezonban.

15,3%-kal magasabb bruttó gabonatermelés várható. A becslések szerint ,248 781 tonna (nett termelés várható 161 837 tonna). A helyi piacokon jó az élelmiszer felhozatal, a rizs, cukor, búzaliszt és az étolajok, stb. de alacsony jövedelmek és a magas árak jellemzőek az egész országban.

A gazdaság zsugorodott a becslések szerint 1,5%-kal 2012-ben, 2011-es 5,3%-os növekedés után. Ennek oka elsősorban az alacsonyabb termelési kedv.  Az export a kesudió, amely 30%-a primer a szektornak. A kesudió átlagára 1. 350 USD tonnánként, 2011-ben. 2012-ben 1. 081 USD. Ennek oka a felfüggeszttet menzetközi segélyek és a csökkenő beruházási szándék.

A kilátások 2013-ban nagyon függenek a társadalmi és a politikai környezet változásától.  Különösen mert elnök-és parlamenti választásokat tartanak az év során.

Gazdasági aktivitás kellene, irányítani kell az elsődleges szektort.

Az 2012-es a kesudió export, a vártnál 5%-kal magasabb alakult, a termelés az értékesítés és az export a készletek miatt is.

A fejlődés fokozatos visszaállítására állami finanszírozott projektek indultak az ország fejlesztési partnereinek is hozzá kell járulniuk, és a növekedés az előrejelzések szerint, 4,2%,-os  lesz 2013-ban.  2014-ben pedig 3,5%-os.

Gazdasági diverzifikáció feltétele az erősebb demokratikus folyamat. Szükséges kezelni az ismételt katonai beavatkozást a politikában, ami aláássa a gazdasági fellendülést. Amely 2008-ben kezdődött, és veszélyeztette a politikai és gazdasági reformokat.  Késleltette szegénység csökkentéséről szóló stratégiát. (DENARP II.)

Más kihívásoknak is meg kell felelni a diverzifikáció megvalósulásához.

A gazdaság külső csapásokkal szembeni sebezhetősége.  A nem megfelelő infrastruktúra, különösen a rossz energiaellátás, és a gyenge államháztartási gazdálkodás a diverzifikáció akadálya jelenleg.

Szintén fontos, hogy a pénzügyi szervezetek hatékonyabban ellenőrizzék a visszatérő kiadásokat.  Továbbra is törekedni kell, hogy az állami szervek és a bankok tudják biztosítani az állami alkalmazottak fizetését és tudják biztosítani a kormányzati szervek működését. Ez magában foglalja a szigorú adó-és vámszabályok alkalmazását, az adóalap szélesítését . (beleértve a tulajdon és a földadót) A vámmentesség korlátozása és az adó-monitoring,  ami biztosítja a bevételek központosítását. Az adóhivatal, jogköreinek gyorsabb kiszélesítését és eszközeinek fejlesztését és a jogi eljárások bevezetését (áfa). Kiadásokat kell belsőleg ellenőrizni. (a számvevőszék fejlesztése). Ez összefüggésében egy erős informális szektor. Az ilyen reformokra van szükség, hogy távolítsák el a szabályozási korlátozásokat. Ezzel feltételeket teremthet a fenntartható gazdasági növekedéshez a mindenkori kormány.

Részlet African Economic Outlook 2013: Guinea-Bissau