Return to Külpolitika

Zöld-Foki Köztársaság és Bissau-Guinea tárcát vállal az ECOWAS Bizottságban

CEDEAO-300x204Abuja (hírforrás: Lusa, 2013. július 19.)

Zöld-Foki Szigetek Köztársaságnak és Bissau-Guineának lesz tárcája a CEDEAO bizottságban. Zöld-Foki Szigetek fogja vezetni a telekommunikációs és információs technológiai tárcát. Bissau-Guinea fogja vezetni a humánerőforrás-menedzsment tárcát a jövőben az ECOVAS bizottságban. Az utolsó regionális csúcstalálkozó közleménye utal erre.

Ez a döntés a CEDEAO 43. ülésen született, amely csütörtökön volt Abuja városában. A nigériai ülésen a Zöld-foki szigetek javasolta, hogy a bizottság tagjainak számát 7-ről 15-re kell emelni a sub-régióban.

A Zöld-Foki Szigetek miniszterelnökét Jose Maria Nevest idézte az online szerkesztősége a heti folyóiratban. A miniszterelnök kiemelte, nagy győzelem a Zöld-foki Sziget Köztársaságnak, de nem nevezte, hogy ki fogja vezetni a CEDEAO bizottságban a tárcáját. Említette a magánszektor bevonását a vezetésbe. Azt szeretnénk, hogy a Zöld-Foki Szigetek privát vállalatai tudjanak hozzáférni a CEDEAO-n belül a részvényekhez és a projektekhez. Több ország bejelentette az érdeklődését, Elefántcsontpart, Burkina Faso és Conakry –Guinea, de mi már ezen dolgozunk Bissau-Guineával együtt. Az újság szerint nem magyarázta meg, hogy ez a tárca-kérdés volt az első választás, vagy pedig egy alapvető szempont a szigetország kormányának stratégiájában, ami felemelheti őket a klaszter megvalósításához. A klaszter vállalatok a bevonása a több információs technológiába és kommunikációba a Zöld-Foki Szigeteken Új ajtó nyílik meg, – utal az újság-, hogy nem csak a bővítés a műveleti egység az információs társadalom, (NOSI), de mindenekelőtt Zöld Foki-Szigetek vállalatai vállalják hogy nemzetközivé válnak, belépve hatalmas piacot hozzanak létre az ECOWAS-ban, amely csaknem 500 milliós népességű. A nemzetközi indexek az új technológiákkal kapcsolatosan, a Zöld-foki Szigeteket tekintik az egyik vezetőnek az afrikai kontinensen. Különösen megoldásaikkal kapcsolatosan az elektronikus kormányzás terén. NOSI maga már lépéseket a nemzetközivé tételért. A partnerség létrejött. Angola, Bissau-Guinea, Elefántcsontpart és más nemzetek a szub-régióból.

A ECOWAS Bizottság hamarosan 15 bizottsági taggá bővül, beleértve az elnök (Burkina Faso) és alelnöke (Libéria) pozícióját is.

Sierra Leone lesz a pénzügyi tárca felelőse. Mali a makrogazdasági politika és a kutatás, Niger, a kereskedelmi, vámügyekért és a szabad mozgásért felelős. Togo a mezőgazdaság, a környezetvédelem és a vízgazdálkodás. Gambia az infrastruktúra felelőse. Nigéria a politikai ügyekért, a béke és a biztonság ügyéért lesz felelős

Szenegál a szociális és a nemek közötti egyenlőség tárcáját kapja meg. Ghána az általános közigazgatási tárca. Guinea-Conakry az energia-és bányászati, Benin az oktatási, tudományos és kulturális ügyek felelőse. Elefántcsontpart az ipari és a magánszektor támogatását kapja meg.