Return to Természetvédelmi területek

Poilão-João Vieira tengeri természeti park

JOÃO VIEIRA-POILÃO

A park a Bisagos szigetcsoport délkeleti részén található, területe 49500 ha. 4 fő szigete (João Vieira, Cavalo, Maio e Poilão), plusz három kis sziget.

A szigeteket pálma ligetek tarkítják, domináns növénye az olajpálma (Elaeis guinessis). Az árapály elősegíti a mangrove területek terjedését. Partjait három teknős faj látogatja: zöld teknős (Chelonia chelonia), a közönséges cserepesteknős (Eretmochelys imbricata) és az olivaolaj zöld Ridley teknős (Lepidochelys olíve Ridley). A Polão-sziget a legfontosabb ívási területe a teknősöknek az óceán keleti részén, a park otthont ad a tengeri emlősöknek, beleértve két delfin fajt (Tursiops truncatus és Sousa teuszii). A halfauna igen gazdag és változatos. A leggyakoribbak a Carertianx, Snapper nemzetséghez tartoznak, illetve gyakoriak a különböző sügér és cápafajok. Nagy egyedszámban találhatóak meg a halevő madarak, különösen a tengeri fecskék (Sterna caspia és Sterna maxima), a fekete csér (Chlidonias niger). Jellegzetes faj a parkban a szürke papagáj (Psittacus erithacus).

A szigetet nem lakják állandó lakosok. Canhabaque helység területén található négy faluból járnak ide az őslakosok rizst termeszteni és pálmabogyót szüretelni. Mint helyi őslakosoknak, prioritásuk van.

[fbalbum url=”https://www.facebook.com/media/set/?set=a.406964659439853.1073741855.299081000228220&type=3&uploaded=17″ random=”1″]